Британски евродепутат поиска проверка на транспортните разходи на Кристалина Георгиева
Британски евродепутат поиска проверка на транспортните разходи на Кристалина Георгиева / Guliver/Getty Images
Британски евродепутат поиска да бъдат проверени транспортните разходи на Кристалина Георгиева
90511
Британски евродепутат поиска да бъдат проверени транспортните разходи на Кристалина Георгиева
Британски евродепутат поиска да бъдат проверени транспортните разходи на Кристалина Георгиева
  • Британски евродепутат поиска да бъдат проверени транспортните разходи на Кристалина Георгиева
  • Британски евродепутат поиска да бъдат проверени транспортните разходи на Кристалина Георгиева

Британският евродепутат Дейвид Банерман поиска Европейската сметна палата да провери транспортните разходи на вицепрезидента на Европейската комисия Кристалина Георгиева за последните две години, съобщи Euractive. Според Банерман през този период тя е водила своята кампания за поста генерален секретар на ООН, използвайки неправомерно средства на европейските данъкоплатци.

Георгиева: Не отидох в Ню Йорк да си търся работа, а на мисия за нашия регион

След като още през януари Дейвид Кембъл Банерман, член на ЕП от консервативната партия подаде парламентарно запитване към ЕК защо вицепрезидентът й Кристалина Георгиева често пътува в чужбина, като това не кореспондира с портфолиото й на комисар по въпросите за бюджета и човешките ресурси, сега британският евродепутат отново поставя въпроса на дневен ред.

Той поиска Европейската сметна палата да прегледа транспортните разходи за последните две години на вицепрезидента на Европейската комисия, тъй като според Банерман през този период Кристалина Георгиева е водила своята кампания за поста генерален секретар на ООН, съобщава „Юрактив". Средства на европейските данъкоплатци са използвани неправилно, категоричен е Банерман. Според него най-добрият начин въпросът да бъде изчистен е да се представи пълен списък на всички посещения на комисар Георгиева извън ЕС и пълна сметка на нейните разходи и разходите на персонала й, които да бъдат предадени на Европейската сметна палата за незабавна проверка.

Кристалина Георгиева: Светът още не е готов жена да е шеф на ООН

На запитването си от янури, Банерман получи отговор от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер чак през март. В него Юнкер обяснява, че е наредил на заместниците си да координират работата на комисията на международно ниво. По отношение на Георгиева, Юнкер заяви, че от май 2015 г. тя съпредседателства панела на високо ниво на ООН за хуманитарно финансиране. Въпреки това британският евродепутат Банерман посочва, че не е удовлетворен от отговора, в който не е включено директно обяснение за пътуванията на Георгиева до Ню Йорк и Етиопия например. По думите му съществува „значителната спекулация", че Георгиева води кампания за поста генерален секретар на ООН от най-малко две години.

Антониу Гутериш официално ще е новият генерален секретар на ООН

Официалната кампания на българката продължи само една седмица, след като премиерът Бойко Борисов оттегли кандидатурата на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и издигна тази на Георгиева на 28 септември. На 5 октомври Съветът за сигурност на ООН единодушно избра португалеца Антониу Гутериш за наследник на Бан Ки Мун, а вчера Общото събрание на световната огранизация го назначи на поста. Мандатът на Гутериш започва на 1 януари 2017 година.