Британската полиция освободи жени, държани в плен над 30 години в Лондон
Британската полиция освободи жени, държани в плен над 30 години в Лондон / снимка: БГНЕС, архив

Британската полиция обяви, че е освободила три жени, които твърдят, че са били държани против волята си над 30 години в къща в Лондон, и арестува мъж и жена на 67 години, предадоха световните агенции.

Трите жени са 69-годишна малайка, 57-годишна ирландка и 30-годишна британка. Полицията получила сигнал от сдружение за борба с робството и принудителните бракове.

"И трите бяха изключително травмирани и са закарани на сигурно място. Поздравяваме "Фрийдъм Чарити" и работим заедно с тях в помощ на жертвите, които изглежда са били държани против волята си повече от 30 години. Започнато е щателно разследване за установяване на фактите по тези много сериозни обвинения", заяви детектив Кевин Хайлънд от звеното за борба с трафика на хора, предава БТА.

Полицията била известена през октомври от сдружението "Фрийдъм Чарити", което се бори срещу робството и принудителните бракове. Сдружението получило телефонно обаждане от жена, която заявила, че е държана затворена повече от 30 години.

"Телевизионен документален филм за принудителните бракове, в който се изтъква дейността на "Фрийдъм Чарити", е бил катализаторът, довел една от жертвите да потърси помощ и да бъдат спасени", поясни детектив Хайлънд.