Френският президент Франсоа Оланд
Френският президент Франсоа Оланд / БГНЕС, архив
Мисля, че Брекзитът ще бъде болезнен за британците, заяви френският президент Франсоа Оланд, цитиран от Франс прес, по повод официалното задействане от Лондон на процедурата по излизане на Великобритания от Европейския съюз.Той изрази мнение, че Брекзитът "ще задължи Европа да върви напред, несъмнено с различни скорости".

Великобритания задейства часовника на Брекзит (СНИМКИ)

След напускането на Великобритания останалите 27 страни в ЕС ще трябва да бъдат истински единни, но онези които искат да напредват по-бързо, да имат тази възможност, каза френският президент, цитиран от ДПА. Преговорите между ЕС и Великобритания за бъдещите им отношения може да се състоят само след като двегодишните преговори за Брекзита приключат, заяви френският външен министър.

Реакциите след задействане на процедурата за Брекзит

След преговорите за раздялата, ще има други преговори за организирането на бъдещите отношения между 27-те в ЕС и Великобритания, каза пред репортери Жан-Марк Еро, цитиран от Ройтерс. Значителният дълг на Великобритания към ЕС ще е един от най-трудните въпроси при преговорите по Брекзита, каза австрийският канцлер Кристиан Керн.

ЕНП предупреди, че времето за преговори за Брекзит е ограничено

Предвид информацията, че британците все още дължат на ЕС близо 60 милиарда евро, това ще е тежка борба, отбеляза в изявление Керн.
 
 
БТА