Борисов: Всички трябва да сме респектирани от закона и да го спазваме
Борисов: Всички трябва да сме респектирани от закона и да го спазваме / Министерски съвет

Искаме така да подредим България, че всички да бъдем респектирани от закона и да го спазваме. Това заяви премиерът Бойко Борисов, помолен за коментар на инициативата за промяна в механизма на Европейската комисия за наблюдение на България.

Моята позиция винаги е била, че мониторинговият механизъм трябва да бъде използван, за да се реформира съдебната система от А до Я, посочи премиерът. Той отбеляза изказването на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, че е негова лична цел в рамките на мандата на комисията наблюдението над България и Румъния да отпадне. На базата на това съм разпоредил на ЕК да се представи ясен план - какво правим април, какви закони приемаме; какво ще правим с бюрото срещу корупцията - срокове; НК, НПК; какво правим до април-май догодина.

Докладите за България и Румъния остават, не разделят страните

Всички служби ежедневно трябва да правят операции и да покажат на българите и на Европа, че се борим реално с престъпността и корупцията. Това, което направи вчера комисията за конфискация, не е правено в цяла Европа - имущество за над 2.4 милиарда и реално обезпечено на 1.46 милиарда. Добро е, защото тези пари ще се върнат в банката, поясни премиерът.

Мониторинговият доклад на ЕК за България - като цяло положителен

По неговите думи след 18 или 24 месеца по графика, утвърден от ЕК, могат да бъдат отчетени постиженията и да се поиска отпадането на механизма. Сам по себе си механизмът е ефективен, затова го подкрепям толкова много и съм убеден, че в мандата на тази ЕК ще се справим. Целта е не да се извърши престъпление и да го разкриваме, а да има превенция. В европейските държави много рядко политик влиза в капан за корупция, защото хората внимават и спазват правилата, коментира министър-председателят.

Източник: БТА