Борисов се среща с Нетаняху в Израел
Борисов се среща с Нетаняху в Израел / Reuters
Борисов се среща с Нетаняху в Израел
24932
Борисов се среща с Нетаняху в Израел
  • Борисов се среща с Нетаняху в Израел

Премиерът Бойко Борисов е на двудневно официално посещение в Израел по покана на министър-председателя на държавата Бенямин Нетаняху. Визитата е в рамките на 11 и 12 януари. Това е първото българско посещение в Израел на ниво министър-председател от 18 години насам.

В първия ден от посещението Борисов ще се срещне с израелския си колега Нетаняху, а след това и с държавния глава на Израел Шимон Перес, опозиционната лидерка Ципи Ливни и говорителя на израелския парламент Рувен Ривлин.

Освен деловите срещи, за днес са предвидени различни церемониални жестове - запалване на вечния огън в паметника на Холокоста "Яд Вашем" и засаждането на дръвче в Мемориала на народите.

Утре Борисов и водената от него делегация ще посетят Божи гроб и ще се поклонят на Стената на плача. Той ще се срещне и с православния патриарх Теофилос III. Във вторник премиерът ще посети териториите на Палестинската власт. В Рамалла Борисов ще има срещи с премиера Салам Файед и президента Махмуд Абас.

В състава на делегацията участват вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на отбраната Николай Младенов, министърът на икономиката Трайчо Трайков, съветници, депутати, духовни лица.

В късния следобед на днешния ден военният ни министър Николай Младенов ще се срещне с вицепремиера и министър на отбраната на Израел Ехуд Барак за подписване на меморандум за военно сътрудничество между двете страни.

По време на това посещение премиерът за първи път ще използва правителствения „Еърбъс".