Бойко Борисов в Йордания
Бойко Борисов в Йордания / БГНЕС
Министър-председателят Бойко Борисов пристигна на посещение в Хашемитско кралство Йордания.

Визитата е по покана на крал Абдула Втори бин ал-Хусейн.

В Аман премиерът Борисов беше посрещнат от държавния министър по парламентарните въпроси на Йордания Сами Дауд.В рамките на визитата премиерът Бойко Борисов ще има срещи с крал Абдула Втори и с министър-председателя Омар Разаз. Фокус на разговорите ще бъдат засилването на политическия диалог на най-високо равнище и търсенето на нови възможности за разширяването на контактите в области от взаимен интерес.
 
 

Среща с премиера на Йордания Омар Раззаз

Публикувахте от Бойко Борисов в Неделя, 13 октомври 2019 г.

България отдава ключово значение на продължаването и разширяването на добрите си отношения с Хашемитско кралство Йордания в редица сектори, сред които сигурност и отбрана, противодействие на тероризма, екстремизма, радикализацията и нелегалната миграция. Сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната по линия на противодействието на тероризма и радикализацията остават приоритетни в двустранните отношения, както и институционализираното сътрудничество в рамките на Процеса "Акаба.

Процесът "Акаба" е иницииран през 2015 г. от краля на Йордания Абдула Втори с цел укрепване на международното и регионалното сътрудничество срещу опасностите от тероризъм, радикализация и насилствен екстремизъм. На 4 юни 2018 г. министър-председателят Бойко Борисов взе участие в Процеса "Акаба", който за пръв път се проведе извън Йордания - в албанската столица Тирана.
 
 

 

Публикувахте от Бойко Борисов в Неделя, 13 октомври 2019 г.

Търговско-икономическото и инвестиционното партньорство също ще бъде акцент по време на срещите на българския министър-председател Борисов в Йордания. Установяването на по-близки контакти между бизнес общностите на двете страни ще спомогне за допълнителното сближаване в съвместната дейност в секторите туризъм, високи технологии, фармацевтична и хранително-вкусова промишленост. За първите четири месеца на 2019 г. стокообменът между България и Йордания възлиза на 9.7 млн. долара като в сравнение със същия период на 2018 г. бележи ръст от повече от 21 на сто.

По време на визитата на българския премиер Бойко Борисов в Аман ще бъде подписан Меморандум за разбирателство между правителството на Република България и правителството на Хашемитско кралство Йордания за сътрудничество в областта на туризма. Това ще бъде израз на желанието за издигането на равнището на връзките между двете държави в този сектор. Меморандумът беше договорен при посещението на принцесата на Йордания - Нейно кралско височество Дана Фирас миналата седмица в София и при срещата й с премиера Бойко Борисов. Документът отразява готовността на страните да засилят приятелските си отношения, да допринесат за икономическото развитие и растежа на туристическия потенциал, за опазването на културното наследство и да осъществяват обмен на добри практики.