Борис Джонсън и Марина Уилър
Борис Джонсън и Марина Уилър / Guliver/Getty Images
Бившият външен министър на Великобритания Борис Джонсън съобщи, че се е разделил със съпругата си Марина Уилър и че двамата ще се разведат, съобщи агенция Прес асосиейшън, цитирана от Ройтерс.

Букмейкърите определят Джонсън като фаворит да поеме поста на премиера Тереза Мей, ако тя се оттегли от лидерството на Консервативната партия. Смята се, че той би извел Великобритания от ЕС с по-твърд Брекзит, тъй като той оглавяваше кампанията за напускане на съюза преди референдума през 2016 г., отбеляза Ройтерс.

В разпространено съвместно изявление Джонсън и Уилър заявяват, че от известно време живеят отделно и че процедурата по разтрогване на брака им е започнала. Съобщението бе предшествано от днешна публикация на първа страница на таблоида "Сън", че двамата са разделени.
Борис Джонсън предизвика гневни реакции с коментарите си за бурките

ТАСС цитира статията "Сън", в която се казва, че Уилър, която е известен правозащитник и адвокат, е изгонила съпруга си заради поредната му изневяра. Тя му била показвала вратата и преди - през 2004 и 2010 г. заради връзките му с журналистката Петронела Уайът и с изкуствоведката Хелън Макинтайър. После обаче съпругата прощавала на неверника и го приемала обратно. Според слухове Джонсън имал дете от Макинтайър, пише таблоидът.

Джонсън и Уилър са женени от 25 години. Те имат четири деца.

През юли: Джонсън подаде оставка като външен министър заради несъгласия за Брекзит

Борис Джонсън бе министър на външните работи в кабинета на Мей в продължение на две години. През юли тази одина той подаде оставка в знак на протест срещу нейната стратегия в преговорите за Брекзит, като заяви, че те ще превърнат Обединеното кралство в "колония" на съюза. Оттогава той редовно критикува стратегията на премиера чрез изказвания в Камарата на общините и в печата, припомня Ройтерс.
БТА