/ Gulliver/Getty Images
Бившият британски външен министър Борис Джонсън даде заявка, че ще се бори за мястото на Тереза Мей начело на Консервативната партия, съобщи Би Би Си, цитирана от Ройтерс.

Мей каза, че ще се оттегли преди следващата фаза на преговорите за Брекзит, но все още не е обявила дата за оставката си.

"Разбира се, че ще се боря за него (лидерския пост - бел.ред.)", каза той днес пред Британската асоциация на застрахователните брокери.

Тереза Мей ще утвърди в началото на юни график за оттеглянето си

Джонсън се оттегли от министерския си пост през юли в знак на протест срещу начина, по който Мей ръководи преговорите за излизане от ЕС. Той е един от най-видните брекзитъри. На него е посветена нова театрална постановка, озаглавена "Последното изкушение на Борис Джонсън", допълва АП. Той е "човекът, направил разликата между 48 и 52" - процентите за оставане и напускане от референдума от 2016 г. за Брекзит, каза драматургът Джонатан Мейтланд.

По думите на Мейтланд постановката, която ще се играе в лондонският театър "Парк" до 8 юни, показва как един човек може да промени съдбата на една страна.
БТА