Бомбардирането на хуманитарния конвой в Сирия разклати примирието
Бомбардирането на хуманитарния конвой в Сирия разклати примирието / Thinkstock/Getty Images

САЩ са възмутени от съобщенията, че хуманитарен конвой е бомбардиран край сирийския град Алепо и ще преразгледат перспективите за сътрудничество с Русия, заяви и говорителят на Държавния департамент Джон Кърби, цитиран от Ройтерс.

"Маршрутът на този конвой беше известен на сирийския режим и на Руската федерация, но при все това тези хуманитарни работници бяха убити в опита си да предоставят помощ на сирийския народ", се посочва в писмено изявление на Кърби.

"Съединените щати ще повдигнат този въпрос директно с Русия. Предвид на грубото нарушение на режима на прекратяване на огъня, ние ще преразгледаме бъдещите перспективи за сътрудничество с Русия", добави говорителят на Държавния департамент.

Хуманитарен конвой край Алепо беше подложен на въздушни удари

Бомбардирането на хуманитарния конвой в Сирия нанесе сериозен удар по примирието в страната, заяви пред журналисти във Вашингтон високопоставен американски представител, цитиран от АП и ТАСС.

Това нападение "нанесе сериозен удар по нашите усилия" и "сега Русия трябва да покаже сериозност на намеренията си не само на думи, но и с действията си", като упражни натиск върху сирийския президент Башар Асад да спазва примирието, посочил източникът, пожелал анонимност.

Друг високопоставен американски представител заяви, че не знае дали може да се спаси примирието в Сирия. "Това беше един труден и напрегнат ден в Сирия, който повдига много сериозни въпроси за това може ли Русия да изпълни своята част от споразумението" за прекратяване на огъня, добавил източникът.

Зам. генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Стивън О'Брайън заяви в Ню Йорк, че множество хора са загинали и са ранени в резултат на обстрел срещу съвместния хуманитарен конвой на ООН и Сирийския червен полумесец в района на Алепо, съобщи ТАСС. По думите му, ако бъде потвърдено, че ударът по автоколоната е нанесен умишлено, това ще се смята за военно престъпление.

По-рано вчера Сирийският център за наблюдение на правата на човека съобщи, че най-малко 32 цивилни са били убити при въздушни удари по части на град Алепо и околностите му, контролирани от опозицията. Сред тези жертви са 12 доброволци от Сирийския червен полумесец и шофьори на камиони с хуманитарна помощ, поразени в град Орум ал Кубра близо до Алепо, уточни неправителствената организация, базирана във Великобритания.

Източник: БТА