Въздушно нападение порази хуманитарен конвой край Алепо
Въздушно нападение порази хуманитарен конвой край Алепо / Guliver/Getty Images

При въздушно нападение, поразило камиони с хуманитарна помощ западно от сирийския град Алепо, са убити около 20 души, съобщи днес Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, цитирана от Франс прес.

Около 20 цивилни и служител на сирийския Червен полумесец бяха убити, докато разтоварвали жизненоважна хуманитарна помощ от един от камионите. Голяма част от помощите е унищожена", посочи в изявление федерацията.

ООН прекратява всички хуманитарни доставки в Сирия

При атаката е пострадал и складът на сирийския Червен полумесец в Орум ал Кубра.

"Напълно съкрушени сме от смъртта на толкова хора, включително на наш колега - директора на местното ни подразделение Омар Баракат", каза президентът на сирийския Червен полумесец Абдулрахман Атар.

"Според онова, което знаем за вчерашното нападение, то е крещящо нарушение на международното хуманитарно право - нещо абсолютно недопустимо", заяви президентът на Международния комитет на Червения кръст Петер Маурер.

Сирийският Червен полумесец съобщи, че в знак на протест срещу кървавата атака преустановява изцяло работа за три дни в Алепо, предаде Ройтерс. При въздушния удар са били поразени поне 18 от 31 камиона с помощи на ООН и сирийския Чревен кръст.

Бомбардирането на хуманитарния конвой в Сирия разклати примирието

Руското министерство на отбраната отрече да е замесено в нападението срещу конвоя, предадоха световните агенции.

Нито руската, нито сирийската авиации са нанасяли удари по хуманитарен конвой югозападно от Алепо, заяви ведомството. То допълни, че сведенията за местоположението на хуманитарните конвои са били на разположение само на бунтовниците, контролиращи района.

Сирийската армия също отрече да е замесена в удара срещу конвоя.

"Няма никаква истина в съобщенията, разпространени от някои медии, че сирийската армия е атакувала конвой с хуманитарна помощ в района на Алепо", каза военен представител.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека обаче съобщи, че сирийски или руски самолети са бомбардирали камионите с хуманитарна помощ, предадоха Ройтерс и АФП.

Местен жител съобщил пред Ройтерс по телефона, че камионите били улучени от пет ракети.

Руският външен министър Сергей Лавров и американският държавен секретар Джон Кери се срещат в Ню Йорк, за да обсъдят примирието в Сирия и вчерашния въздушен удар срещу хуманитарен конвой.

Най-малко 32 цивилни бяха убити вчера при въздушни удари по части на град Алепо и околностите му, контролирани от опозицията, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека в комюнике, цитирано от Ройтерс и АФП.

Шестима цивилни, сред които едно дете, били убити в град Алепо, други 22-ма - в западната част на едноименната провинция. Сред тези жертви са 12 доброволци от Сирийския червен полумесец и шофьори на камиони с хуманитарна помощ. Четирима цивилни били убити в източната част на провинцията, уточни неправителствената организация, базирана във Великобритания.

Източник: БТА