Бомба избухна в сградата на сирийската държавна телевизия
Бомба избухна в сградата на сирийската държавна телевизия / снимка: Reuters

Сирийската държавна телевизия съобщи, че бомбен взрив е избухнал на третия етаж на сградата, в която се помещава, в центъра на Дамаск, предаде Асошиейтед прес.

Най-малко трима души са ранени при нападението срещу сградата, където се намира също държавното радио. Сградата е разположена в центъра на столицата.

С ескалирането на гражданската война в Сирия в столицата й през последните няколко месеца бяха извършени няколко самоубийствени атентати и други терористични атаки,отбелязва БТА.

Проправителствената частна сирийска телевизия "Ал Ихбария" показа кадри, на които служители на държавната телевизия оглеждат щетите в атакуваната сграда и оказват помощ на ранен колега. Държавната телевизия не е прекъснала емисията си.

Същевременно Сирийският национален съвет обвини армията на президента Башар Асад, че извършва клане в провинция Хама, в което досега са загинали около 40 души, предаде Франс прес. Според СНС клането е в градчето Харбнафса, в което живеят 8000 души. Съветът твърди, че то е на верска основа. В провинция Хама, в централната част на Сирия, живеят предимно сунити.

СНС твърди, че сирийските военни първо са обстрелвали градчето с танкове за пет часа, после са го щурмували и са убили 40 души. 120 души са били ранени, повечето от които сериозно. СНС обвинява силите на Асад и милициите шабиха, предани на режима, че са гонили бягащите от градчето хора и са стреляли по тях с огнестрелно оръжие. Други са довършвали с хладно оръжие.

Опозиционната коалиция твърди, че клането продължавало и тази сутрин и се разраства към други градове в провинцията.

Сирийският Център за правата на човека, който също е опозиционен, обаче твърди, че при щурма в Харбнафса са загинали само 11 цивилни, сред които 3 деца.