Блокират достъпа до клипове на Пуси райът, били екстремистки
Блокират достъпа до клипове на Пуси райът, били екстремистки / снимка: Reuters

Районен съд в Москва определи като екстремистки видеоклиповете на пънк групата "Пуси райът" и разпореди да бъде ограничен достъпът до тях в интернет, предаде ИТАР-ТАСС.

Става дума за клиповете, на които са заснети акциите на женската група, включително и скандалният пънк молебен в храма "Христос Спасител", който доведе до наказателно преследване срещу участничките в "Пуси райът".

В пледоарията си в съда прокуратурата заяви, че настоява за ограничаване на достъпа до информацията, поместена на сайтовете на пънк групата и нейните блогове в интернет, чрез поставяне на съответни филтри. След като решението на съда в московския район Замоскворечие влезе в сила, споменатите видеоматериали ще бъдат включени в списъка на забранените в Русия екстремистки материали, чието разпространяване е незаконно, посочва ИТАР-ТАСС.

На 17 август три членки на "Пуси райът" - Надежда Толоконникова, Мария Альохина и Екатерина Самуцевич - бяха осъдени на по две години затвор по обвинения в хулиганство с мотив насаждане на религиозна ненавист и вражда, припомня БТА. Те бяха арестувани и подведени под съдебна отговорност заради акцията на "Пуси райът" през февруари в московския катедрален храм "Христос Спасител", в която бе отправена молитва към Богородица да отърве Русия от Владимир Путин. В хода на процеса срещу трите млади жени съдът в московския район Хамовники отказа да приеме твърденията на обвиняемите, че мотивите за действията им са политически.

На 10 октомври Московският градски съд замени присъдата на Самуцевич на две години условно и остави в сила присъдите на Толоконникова и Альохина.