Каналът на Тръмп в YouTube може да бъде отблокиран
Каналът на Тръмп в YouTube може да бъде отблокиран / Gulliver/Getty Images
Каналът на Доналд Тръмп в YouTube, който беше блокиран на 7 януари, ще може да възобнови работа, когато рискът от насилие спадне достатъчно, заяви ръководителката на видеослужбата на Google Сюзан Войчицки близо два месеца след нахлуването на радикални привърженици на Тръмп в Конгреса на САЩ, предаде Франс прес.

"Искам да потвърдя, че ще отменим замразяването на канала на Доналд Тръмп, когато преценим, че рискът от насилие е намалял", каза тя в интервю за Атлантическия съвет.

Тръмп и Мелания се ваксинирали срещу COVID-19 още през януари

След смъртоносното нападение над Капитолия бившият президент на САЩ беше баннат от големите платформи за подстрекаване на свои поддръжници към насилие.

Туитър го е блокирал доживот, а Фейсбук замрази участието му безсрочно, но надзорният му съвет ще се произнесе за евентуално завръщане на милиардера републиканец.

"Предвид вчерашните предупреждения на полицията на Капитолия за потенциално нападение днес, смятам, че е достатъчно ясно, че продължава да има висок риск от насилие", каза Войчицки. Вчера мерките за сигурност в Капитолия бяха повишени след съобщение, че въоръжена милиция иска да нападне сградата на Конгреса.

Камарата на представителите на САЩ отмени заседание заради възможна атака на Капитолия

Доналд Тръмп месеци наред се опитваше да дискредитира президентските избори, като твърдеше, че ще има масови измами, а след загубения от него вот - че е имало такива.

В неделя, в първата си реч след напускането на Белия дом, пред участниците в Конференцията за консервативно политическо действие в Орландо, Флорида той все така не призна изборното си поражение и намекна, че може пак да се кандидатира през 2024 г. 

Тръмп няма да прави нова партия, съобщи Fox News

ЮТюб ще се опира на полицейските доклади, за да прецени дали да допусне Тръмп отново в канала му.


"Когато каналът му бъде отново активен, ще разгледаме съдържанието, за да видим дали то нарушава нашите правила за насилието и спазването на честността на изборите", каза Войчицки.

Съгласно правилата на платформата, канал, който получи три предупреждения за по-малко от 90 дни, се закрива окончателно.

Източник: БТА