/ БТА
Американският държавен секретар Антъни Блинкън определи като напълно безотговорни заплахите на руския президент Владимир Путин да използва ядрено оръжие,  в случай по-специално на масирани въздушни атаки срещу Русия, предаде Франс прес.  

"Това е напълно безотговорно и мисля, че много хора по света го казаха ясно, когато той отправи заплахата за ядреното оръжие, в това число и Китай в миналото“, заяви Блинкън по телевизия Ем Ес Ен Би Си.

Заплахата Путин отправи вчера. Той предупреди, че неговата страна би могла да използва ядреното оръжие в случай на масирани въздушни атаки и че всяко нападение, подкрепяно от ядрена сила, би могло да бъде смятано за съвместна агресия.

 "Фактът, че го прави сега, докато целият свят се е събрал в Ню Йорк, в това число и, за да говори за необходимостта от по-голямо разоръжаване и от по-голямо неразпространение, ще бъде много зле възприет в света“, каза Блинкън.

Държавите, притежаващи ядрено оръжие, трябва да престанат да си играят с бъдещето на човечеството, заяви от своя страна генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, призовавайки Русия и САЩ да се ангажират отново със стъпки, целящи ограничаване на този вид въоръжения.

"Никога от най-лошите часове на Студената война досега призракът на ядрените оръжия не е хвърлял такава голяма сянка“, заяви Гутериш по време на конференция в рамките на годишната сесия на Общото събрание на ООН.

 "Перченията във връзка с ядрените оръжия достигнаха своя пароксизъм. Чуват се дори заплахи за използване на ядрени оръжия“, заяви той.

Според Гутериш светът е навлязъл във форма на отклонение от нормалното. „Въпреки огромните и екзистенциални рискове, които тези оръжия крият за човечеството, ние не сме по-близо до тяхното изчезване, отколкото бяхме преди 10 години“, заяви Гутериш. „Честно казано ние вървим в напълно противоположната посока“, каза той.

Гутериш призова страните, които имат ядрени оръжия, да изпълняват ангажиментите си и да зачитат задълженията си относно разоръжаването.

"Докато ядрените оръжия не бъдат елиминирани, тези държави трябва да се ангажират, да не ги използват, при каквито и да е обстоятелства“, подчерта Гутериш. "Освен това те трябва да демонстрират по-голяма прозрачност по всички въпроси, касаещи тези оръжия“, каза той.

През февруари 2023 г. Путин обяви, че Русия ще преустанови участието си в договора „Нов Старт“ относно ядреното разоръжаване. Той също така заплаши да осъществи нови ядрени опити, ако САЩ първи направят такива опити.

Договорът, подписан през 2010 г., е последното двустранно споразумение от този род, което свързваше двете сили.

"САЩ продължават да са готови да водят конструктивен диалог с Русия относно двустранния контрол върху въоръженията и с Китай относно конкретните начини за ограничаване на ядрените оръжия", увери Малори Стюарт, помощник държавен секретар, взела участие в конференцията в ООН.

Освен това тя подчерта, че "в безпрецедентна среда на сигурност САЩ признават необходимостта от поддържане на безопасна, сигурна и ефективна ядрена възпираща сила".

Освен Русия, САЩ, Франция, Обединеното кралство и Китай, които официално разполагат с ядрени оръжия, Северна Корея, Индия, Израел и Пакистан притежават такива въоръжения неофициално, а Иран е заподозрян, че иска да се сдобие с подобно оръжие.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Габриела Големанска/БТА