В Източен Тимор, млада република в Южна Азия, биоразнообразието процъфтява на фона на климатичните промени, които застрашават от изчезване кораловите рифове по света. На 36 километра от столицата на Източен Тимор - Дили, се намира островът Атауро, покрай който се подвизава уникална и чиста морска екосистема, разказва Voice of America (VOA).

През 2016 година, научно изследване, направено от експерти от американската неправителствена организация Conservation International, открива, че кораловите рифове на Атауро притежават най-високо средно ниво на биоразнобразието на видове рифови риби.

Земетресение край Източен Тимор, има опасност от цунами

Кораловите рифове се намират предимно в тропически райони близо до Екватора заради по-топлата температура на водата. Кораловият триъгълник на брега на Източен Тимор е изключителен пример за убежище на над 2000 вида рифови риби, което е 75% от световната популация на кораловите видове и шест от седем вида морски костенурки.

Като кръстопът за миграцията на сините китове и честа появи на делфини, морски крави и манти, то е популярна туристическа дестинация.

Дади Мартинс никога не е посещавал океана допреди седем години. Всичко се променя, когато започва да се учи на професионално гмуркане, откъдето се вдъхновява да започне подводно кино, с което да повиши осведомеността на младежите в Източен Тимор.

Океанът покрива повече от 70% от земната площ, а кораловите рифове са естествен хабитат за повече от 25% от морските организми на планетата.

По света, увеличаващата се температура на морската вода избелва коралите, което застрашава тяхното оцеляване. Този процес е причинен от вредители като по-високи температура на водата, както и подкисляване. Само че Източен Тимор е безопасно убежище за кораловите рифове. В Атара не е имало нито един голям случай на избелване на риф, отбелязва Voice of America (VOA).

Най-високата нация в света се смалява

Тайната в разцъфтяващите корали в Атауро се крие в уникалната локация. Благодарение на теченията на Индонезийския архипелаг се регулират температурите и създават здравословна морска среда. Изумени от този природен феномен, учените изследват Тиморските корали в събиране на данни, които биха помогнали с коралите по света.

С ограничен туризъм и малко възможности за развитие, Източен Тимор се превръща в естествен резерват и дом за кораловите рифове.
Voice of America (VOA)