Бившият крал на Непал заплашен от спиране на тока
Бившият крал на Непал заплашен от спиране на тока / netinfo
Бившият крал на Непал и семейството му могат да останат без ток заради неплатени сметки в размер на стотици хиляди долари, предаде ДПА. Властите казват, че не са получили отговор от бившия крал Гианендра, нито от членове на семейството му, въпреки че са им изпратили уведомление да си платят задълженията. Крайният срок за плащане на сметките е първата седмица на ноември, след което електрозахранването им ще бъде прекъснато.

Решението за спиране на тока в жилищата на бившите кралски особи е крайна мярка за събиране на неплатените задължения, твърдят властите. Преди да бъде премахната монархията през май тази година, кралят притежаваше 22 двореца и резиденции из цялата страна. След оттеглянето му от трона, повечето от дворците бяха национализирани от правителството.

След като напусна главния дворец в Катманду през юни, сега крал Гианендра живее в сграда в покрайнините на столицата, собственост на правителството. Твърди се, че кралското семейство е спряло да плаща сметките си за електричество, още когато Гианендра установи абсолютна власт през 2005 г. Година по-късно той беше принуден да се оттегли след масови демонстраци в Непал.