Бил Гейтс
Бил Гейтс / Guliver/Getty Images
Един от основателите на американската компания "Майкрософт" Бил Гейтс дарява 100 милиона долара за борбата срещу болестта на Алцхаймер и други форми на нарушаване на дейността на главния мозък, предде ТАСС.

Гейтс отделя 50 милиона долара за фонда "Деменция дискавъри" със седалище в Лондон, в чиито рамки британското правителство сътрудничи със 7 международни фармацевтични компании, заели се с търсене на нови методи за лечение на болестта на Алцхаймер. Същата сума ще бъде отделена за финансова подкрепа на фирми, които изследват болестта на Алцхаймер. "Надявам се, че след 10 години ще разполагаме с някои лекарства, макар да е възможно това да не се случи", каза бизнесменът. Той отбеляза, че болестта на Алцхаймер е "мащабен прогресиращ" проблем.

"Знам колко ужасно е да се грижите за хора, които обичате и същевременно болестта лишава от умствени способности - увери той. - Сякаш лично усещате бавната смърт на човек, когото познавате." Бил Гейтс уточни, че няколко мъже в семейството му са били засегнати от болестта на Алцхаймер.
БТА