Илон Мъск (вляво) едва ли се кахъри, че е след Безос (вдясно) в списъка на "Форбс"
Илон Мъск (вляво) едва ли се кахъри, че е след Безос (вдясно) в списъка на "Форбс" / Gulliver/Getty Images
Има нов водач в списъка на най-богатите хора в света, изготвян от сп. Forbes - се промени. Основателят и собственик на Tesla Илон Мъск слезе на второ място в ранглистата на световните милиардери според рейтинга на Forbes в реално време, губейки първото място от основателя на Amazon Джеф Безос, съобщава РИА Новости.

В същото време лидерството в класацията Bloomberg Billionaires Index (BBI) все още принадлежи на Мъск, отбелязва агенцията.

Каква е причината за смяната на местата обясни пред радио „Спутник“ Тимур Нигматулин, инвестиционен мениджър.

Състоянието на Мъск към 12 януари се оценява на 176,2 милиарда долара, срещу 182,2 милиарда от Безос. Само за един ден собственикът на Tesla загуби 13,5 милиарда долара.

Илон Мъск стъпи на върха от 7 януари, тъй като състоянието му нарасна с 9 милиарда долара за ден - до общо 186,5 милиарда. Тогава ръстът се обясни с увеличение на цената на акциите на неговата компания, каза Тимур Нигматулин.

"Въз основа на пазарната капитализация на Tesla, Илон Мъск беше най-богатият човек в света само за няколко дни през януари", каза той.

Падането на Мъск от върха на списъка се обяснява и със ситуацията на пазара на ценни книжа, обясни Тимур Нигматулин.

"Това не е нищо повече от празни спекулации за това колко са се увеличили акциите. Дългосрочните перспективи на компанията са много по-важни“, отбеляза финансистът. „Не мисля, че прогнозите за печалбата на Tesla са се променили за няколко дни. Само отношението на инвеститорите се е променило - някои от тях са решили да получат определен процент печалба от ценни книжа с продажбата им. Съответно тази промяна (в капитализацията) не е нищо повече от техническа корекция", добави той.

Превод и редакция: DarikNews