/ БТА
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун заяви, че страната му ще използва ядрени оръжия „без колебание“, ако бъде нападната от Юга и от съюзника си САЩ.

Отношенията между двете Кореи са в една от най-ниските си точки от десетилетия насам. Тази седмица Сеул организира военен парад, на който демонстрира своята разрушаваща бункери ракета „чудовище“, а президентът Юн Сук Йол предупреди Ким, че използването на ядрени оръжия ще означава край на режима му.

Пхенян също така изпраща към Юга хиляди балони, носещи торби с боклук.

Ако силите на противника „посягат на суверенитета“ на Севера, Пхенян „ще използва без колебание всички нападателни сили, които притежава, включително ядрени оръжия“, заяви Ким според официалната Корейска централна информационна агенция.

Снимки в държавните медии показаха Ким, облечен в обичайното си кожено яке, да говори по време на тренировъчно събитие за силите за специални операции.

Ким порица Юн за коментарите му за „края на режима“ и за „шумотевицата“ относно съюза на страната му със Съединените щати.

Сеул не разполага със собствени ядрени оръжия, но е покрит от ядрения чадър на САЩ, а Вашингтон все още държи десетки хиляди войници в страната, откакто Корейската война приключи през 1953 г. без мирен договор.

Ким заяви, че именно Сеул и Вашингтон са тези, които „разрушават регионалната сигурност и мир“ и заклейми лидера на Южна Корея като „ненормален човек“.

Обединеният комитет на началник-щабовете на Сеул публикува изявление, в което осъди лидера на КНДР за това, че с поредните си заплахи е „заплашил сигурността на милиони наши граждани“.

„Ясно заявяваме, че нашите стратегически и военни цели не са насочени към севернокорейския народ, а единствено към Ким Чен Ун“, се казва в позицията.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС