Берлускони ще подаде оставка след приемането на антикризисен пакет
Берлускони ще подаде оставка след приемането на антикризисен пакет / снимки: Reuters

Италианският премиер Силвио Берлускони потвърди, че ще се оттегли от поста си, когато парламентът одобри новия законопроект за бюджета, в който се съдържат и мерките, обещани на Брюксел, предаде Ройтерс. "След приемането на закона, в който има промени, за които настоя Европа и който еврогрупата изиска, ще подам оставка, за да позволя на държавния глава да започне консултации", заяви Берлускони по телевизия "Канале чинкуе". Междувременно премиерът на Италия заяви, че няма да се кандидатира на следващите избори.

Той призна, че парламентът е парализиран или поне долната му камара, където той вече няма абсолютно мнозинство. "В Сената десноцентристите имат добро мнозинство. Но с напускането на седем членове от управляващото мнозинство, правителството няма вече мнозинството, което си мислехме, че има в долната камара и ние трябва да погледнем на тази ситуация реалистично", каза Берлускони. Той подчерта, че Италия е в трудна позиция по отношение на пазарите и че трябва да покаже, че е способна на сериозни реформи. Берлускони допълни, че единствената реалистична възможност за излизане от политическата криза са нови избори.

След приемането на мерките премиерът ще върне мандата си на държавния глава, който ще започне обичайните консултации с партиите от мнозинството и с опозицията, се казва в комюнике на Куиринале /президентския дворец/. Консултациите ще бъдат с цел съставяне на ново правителство.

Новината идва броени часове, след като Силвио Берлускони загуби абсолютното си мнозинство в долната камара на парламента.

Настоящият парламентарен график предвижда мерките и реформите да бъдат одобрени на 18 ноември в Сената и до края на месеца в Камарата на депутатите. Този график обаче може да бъде променен, припомня Франс прес. ДПА допълва, че процесът на одобряване на мерките в парламента може да се проточи дори няколко седмици.

Берлускони ще подаде оставка след приемането на антикризисен пакет
netinfo

Правителството на Силвио Берлускони спечели ключов вот в долната камара на парламента, но загуби абсолютното мнозинство в нея, предадоха световните агенции.

Депутатите трябваше да одобрят бюджетната равносметка на правителството за 2010 г. При гласуването правителството беше подкрепено от 308 депутати, а 321 депутати от опозицията се въздържаха да гласуват. Числата обаче показаха, че кабинетът вече не разполага с абсолютно мнозинство от 316 гласа в 630-местната долна камара. Така на Берлускони ще е много трудно да прокара важни реформи, отбелязва в. "Кориере дела сера".

Лидерът на италианската опозиция Пиерлуиджи Берсани веднага призова Берлускони да подаде оставка, предадоха Франс прес и Ройтерс. Берсани подчерта, че ако Берлускони не се оттегли, Италия ще бъде изправена пред реалната опасност да загуби достъпа до финансовите пазари, след като лихвите по 10-годишните италиански дългови облигации тези дни прехвърлиха прага от 6,5 процента. Това е рекордно ниво, откакто съществува еврозоната и беше възприето като израз на засиленото недоверие на инвеститорите към дълговите книжа на Италия, отбелязва Франс прес. "Господин премиер, призовавам ви с всички сили да си дадете сметка за ситуацията и да подадете оставка", заяви Берсани.

По-рано коалиционният партньор на Берлускони в кабинета, дългогодишният му съюзник и лидер на Северната лига Умберто Боси също прикани премиера да подаде оставка, а на премиерския пост да бъде назначен Анджелино Алфано, главен секретар на партията Народ на свободата, припомня Ройтерс.

Берлускони ще подаде оставка след приемането на антикризисен пакет
netinfo


Италиански вестници чертаят сценарии за бъдещето на страната, ако Берлускони загуби абсолютното мнозинство в парламента. След като в. "Кориере дела сера" очерта пет възможни сценария, сред които предсрочни избори, експертен кабинет и правителство на широкото съгласие с участието на центристите и с друг премиер начело, сега и "Стампа" очерта три сценария. Те са за експертен кабинет, оглавяван от бившия италиански еврокомисар Марио Монти, за широка управляваща коалиция, начело на която да е главният секретар на правителството Джани Лета или председателят на Сената Ренато Скифани, или за избори през януари, посочва БТА.

Берлускони няколко пъти заяви през последните дни, че няма да подава оставка.

Смята се, че Северната лига заедно с някои членове на Народ на свобода на Берлускони искат да бъде съставено ново десноцентристко правителство, способно да се справи с огромната дългова криза в Италия и да върне доверието на пазарите. Тези политици не искат властта в Италия да поеме временно правителство, отбелязва Ройтерс.

По-рано тази седмица петима "разбунтували се" членове на партията на Берлускони казаха, че няма да участват в гласуването и така подкопаха подкрепата за премиера.

Италиански коментатори нарекоха "дълга агония" случващото се с Берлускони през последните дни.

Анализатори смятат, че Италия достига в икономически план положението на Португалия, Гърция и Ирландия по времето, когато те бяха принудени да поискат от ЕС спасителен план. Финландският премиер Юрки Катайнен обаче заяви по-рано, че Италия е прекалено голяма икономика, за да бъде спасявана. "Трудно е да си представим как ние в Европа ще намерим средства, за да помогнем за спасяване на страна с размерите на Италия", заяви той и прикани Берлускони да престане с празните обещания за реформи, предаде Франс прес.

Берлускони ще подаде оставка след приемането на антикризисен пакет
netinfo