/ / iStock/Getty Images

Германското правителство реши да постави "Газпром Германия" под дългосрочно външно управление и да му предостави заем от няколко милиарда долара, за да го спаси от евентуален фалит. Това съобщиха от пресслужбата на германския кабинет.

Италия и Германия разрешиха откриването на сметки в рубли за закупуване на руски газ

„Службата на федералния канцлер, Министерството на икономиката и опазването на климата, както и Министерството на финансите на Германия решиха да удължат срока на Gazprom Germania GmbH под външно управление за периода след септември 2022 г.“, отбелязва кабинетът, добавяйки, че тази стъпка е предназначена да гарантира енергийната сигурност на Германия. „Чрез заем посредством държавната банкова група KfW, германското правителство ще предотврати фалит и ефекта на доминото на пазара“, се казва в изявлението.

Германските власти решиха да преименуват Gazprom Germania GmbH на Securing Energy for Europe GmbH (SEFE).

Германия е увеличила разходите си за внос от Русия със 77,7% през март

„Накрая GPG [Gazprom Germania GmbH] ще бъде преименувана на Securing Energy for Europe GmbH (SEFE)“, се казва в изявлението. „Това също така изпраща ясен сигнал към пазара, че целта на предприетите мерки е да се осигурят енергийните доставки на Германия и Европа“, се казва в текста. В същото време се уточнява, че на тази основа се изгражда и бизнес моделът SEFE.

БГНЕС