Хайко Маас
Хайко Маас / БГНЕС

Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас изрази загриженост във връзка с решението на парламента на Ирак да изгони всички чужди войски от територията на страната. Ако предложението бъде одобрено, чуждестранни въоръжени сили в бъдеще няма да могат да използват въздушното пространство на Ирак.

В интервю за Дойчландфунк германският външен министър заявява, че ще бъде направено всичко възможно за запазване на диалога. В противен случай ще бъде застрашена сигурността и в Европа.

Тръмп избухна: Иран никога няма да има ядрено оръжие!

Според него Ирак не бива да се превръща в бойна арена. Трябва да се настоява активно международната общност да продължи да подкрепя Багдад. През последните години е инвестирано много за възстановяването на страната и съществува реален риск всичко това да бъде изгубено, заяви министърът.

Той е убеден, че Ирак не може да бъде убеден чрез заплахи, а единствено посредством аргументи, каквито има достатъчно. Разбира се, последната дума е на Ирак, смята Маас.

Според него трябва да се внимава много държавата да се не превърне в арена на военни действия между САЩ и Иран. Европейските държави имат отворени и функциониращи канали за комуникация и към двете страни в конфликта.

Иран се оттегля от ядреното споразумение

„Ние ще дадем своя принос, за да гарантираме, че няма да има прокси война в Ирак. В Ирак в борбата с международния тероризъм са засегнати и нашите собствени интереси по отношение на сигурността, за което носим отговорност”, заяви Маас.

Той пое отговорност да бъдат използвани всички възможности, за да се даде шанс на дипломацията, да се даде още един шанс на безопасността на Европа. При всички случаи трябва да се предотврати разпалването на огъня в Близкия Изток, тъй като това ще засегне и сигурността в Европа

БГНЕС