Березовски срещу Абрамович: съдебна битка на титаните-олигарси започна в Лондон
Березовски срещу Абрамович: съдебна битка на титаните-олигарси започна в Лондон / снимки: Reuters

Лондонският Висш съд започна да разглежда иска на руския олигарх Борис Березовски срещу бившия му бизнес партньор, собственика на футболния клуб "Челси" Роман Абрамович, съобщават РИА Новости и руската емисия на Би Би Си.

Двамата олигарси лично присъстваха на съдебното заседание, констатира репортер на РИА Новости.

Предмет на спора, който мнозина определиха като битката на титаните, са две руски компании, припомня руската агенция. В иска си Березовски пише, че заедно с бизнес партньора си Бадри Патаркацишвили са били заставени от Абрамович да продадат в интервала 2000-2003 г. притежаваните от тях активи, в частност 43 процента от акциите в нефтената компания Сибнефт и дяловете в алуминиевия гигант Русал. Продажбата е била осъществена на значително по-ниска цена от пазарната стойност на акциите, като това е станало след шантаж и изнудване от страна на Абрамович.

В съдебната зала адвокатът на Березовски - Лоурънс Рабиновиц поясни, че по двата иска клиентът му настоява да му бъдат възстановени съответно 5 милиарда долара и 564 милиона долара. На тях той оценява загубите при продажбата на по-ниски цени на дяловете си съответно в Сибнефт и Русал.

През октомври съдът ще изслуша показанията на свидетели по делото. Пред съда ще говори и самият Березовски. През ноември се очаква да свидетелства и Абрамович.

Березовски твърди, че когато е продал по-специално акциите си в Русал, той го е направил срещу обещанието на Абрамович, че няма да продава после дела си в Русал без съгласието на Березовски и на Патаркацишвили, допълва руската емисия на Би Би Си. Абрамович обаче нарушил обещанието и през 2003 г. продал половината от 50-процентния си пакет от акции в Русал на Олег Дерипаска, който понастоящем е собственик на алуминиевия гигант.

Абрамович отрича всички обвинения.

Березовски е критик на Кремъл и живее в изгнание в Лондон, припомня Ройтерс. Очаква се процесът да продължи два месеца, допълва агенцията. Тя припомня, че Абрамович не само отрича обвиненията на Березовски, но твърди, че Березовски никога не е имал интереси в една от двете визирани компании - Сибнефт.

Березовски избяга от родината си през 2001 г., след като разкритикува правителството на тогавашния президент Владимир Путин, припомня БТА.

Олигархът твърди, че решението му да продаде по-специално акциите си в Сибнефт е станало заради страх, че ако откаже, Абрамович щял да убеди Путин да се намеси и да изземе акциите, отбелязва Ройтерс.

След продажбата на акциите на Березовски в Сибнефт инвестиционната компания на Абрамович Милхаус кепитъл продаде през 2005 г. контролния пакет на нефтения гигант на руския газов гигант Газпром за повече от 13 милиарда долара, припомня Ройтерс.

Березовски срещу Абрамович съдебна битка на "титаните"олигарси започна в Лондон
netinfo