Березовски отрече да подкрепя насилствено сваляне на Путин
Березовски отрече да подкрепя насилствено сваляне на Путин / снимка: BGNES

Руският бизнесмен Борис Березовски днес отрече, че подкрепя насилствено сваляне на президента Владимир Путин, предаде Ройтерс.

"Подкрепям използването на други методи за тласък за връщане към демокрация. Искам да изясня обаче, че всички тези методи са мирни, като добър пример може би са неотдавнашните народни демонстрации и действия в Грузия и Украйна", каза Березовски в изявление.

Магнатът намекна за уличните демонстрации в двете бивши съветски републики - в Грузия през 2003 г. и в Украйна през 2004 г. - които свалиха укрепилите се структури на властта, пояснява Ройтерс.

Березовски изрази подкрепа за преки действия и отрече, че защитава насилието.

Изявлението си 61-годишният бизнесмен направи, за да разясни предишно свое интервю във в. "Гардиън", в което казва, че иска да предизвика революция и че е необходима "сила", за да се промени режимът в Русия.

Интервюто предизвика гневна реакция в Москва. Руските власти години искат Лондон да екстрадира Березовски в Русия, за да бъде съден по обвинения в корупция. Днес стана ясно, че генералният прокурор на Русия Юрий Чайка е разпоредил да бъде образувано наказателно дело срещу бизнесмена и по повод изявленията му пред "Гардиън".