Висшият съд в Белград отново одобри искането за екстрадиция на Цветан Василев, съобщи сръбският "Инсайдер“, цитиран от "24 часа". Според сръбските магистрати са изпълнени законовите предпоставки за екстрадицията на бизнесмена в България, обвинен в причиняване на фалит на четвъртата по големина банка в страната.

Посочва се, че наказателната палата на Висшия съд е взела решение на 29 септември, въз основа на искането за екстрадиция на прокуратурата на България.

„Обжалване на посоченото решение се допуска до Апелативния съд в Белград в рамките на три дни от деня на получаване на писменото копие от решението“, се казва в изявлението на Висшия съд.

Това е само една от стъпките в блокиралата процедура, защото решението може да бъде обжалвано в Апелативния съд, а последната дума е на Министерството на правосъдието в западната ни съседка. Това предвижда член 31 на Закона за международната правна помощ по наказателни дела.

Процедурата трае вече шест години. Българските институции поискаха екстрадиция още през септември 2014 г., като на два пъти Висшият съд в Белград одобрява искането, но Апелативният съд връща делото.