Белгийците искат нещо невъзможно - връщане на единна Белгия
Белгийците искат нещо невъзможно - връщане на единна Белгия / cнимкa: Dariknews.bg, архив

Над 40 на сто от белгийците искат държавата им пак да е единна или да се върне държавното образование отпреди 50 години, известно тук като „Белгия на татко". Такъв изненадващ за наблюдателите резултат показа последното проучване сред общественото мнение в страната, организирано от вестника на френски език „Либр Белжик".

В полза на единна Белгия са се изказали 50 на сто от населението на Брюксел, 51 на сто от жителите на Валония и 22 на сто от живеещите във Фландрия. В момента Белгия е федерална, а не единна държава, като процесът на прехвърляне на пълномощия от държавата към трите й сегашни основни области - Фландрия, Валония и Брюкселския регион, започна през 60-те години на миналия век, уточнява БТА.

Връщането към единна Белгия е политически невъзможно, но резултатите от проучването показват достатъчно ясно защо политическите партии във Валония преговарят трудно за предоставяне на нови пълномощия на областите за сметка на държавата и защо фламандските партии настояват сега точно за това, отбелязват белгийски наблюдатели.

Проучването показва също, че за разлика от политиците си твърде малко фламандци се изказват за разцепване на Белгия и за отделяне на Фландрия като самостоятелна държава. Техният процент е едва 16 на сто, докато желаещите да се върне старата единна Белгия са доста повече - 22 на сто.