Барак Обама няма да участва на срещата на върха на Г-20
Барак Обама няма да участва на срещата на върха на Г-20 / снимка: БГНЕС

Новоизбраният президент на САЩ Барак Обама няма да участва в срещата на върха на Г-20 на 15 ноември във Вашингтон, обяви говорителката му Стефани Кътър, цитирана от АФП. "Както самият той каза, имаме само един президент едновременно", заяви говорителката. По-рано администрацията на президента Джордж Буш посочи, че не очаква Обама да присъства на форума.

Колкото до екипа съветници на Обама, говорителят на Белия дом Тони Фрато каза, че не знае дали някой от тях ще присъства в сградата, където ще се проведе срещата.

"Не очаквам обаче да има някой от тях в стаята", където ще се водят дискусиите, добави той. Фрато обаче обеща тясно консултиране между сегашната администрация и съветниците на Обама по икономика и международни въпроси в дните преди форума.

Обама не иска да уронва властта на действащия президент, но съветниците му не искат да бъдат свързани твърде тясно със спасителния план на сегашната администрация на стойност 700 млрд. долара, предназначени за стабилизиране на финансовата система. Този план остава непопулярен сред голяма част от американците, отбелязва АФП.