Барак Обама няма да присъства на погребението на Фидел Кастро
Барак Обама няма да присъства на погребението на Фидел Кастро / Guliver/Getty Images

Президентът на САЩ Барак Обама няма да присъства на погребението на Фидел Кастро, съобщиха в понеделник от Белия дом, предава AFP, цитирана от Агенция "Фокус".

„Президентът няма да присъства на погребението на Фидел Кастро", отбеляза говорителят на Белия дом Джош Ърнест, отказвайки да уточни кой ще води американската делегация.

В Куба започна седмица на церемонии в памет на Фидел Кастро

Канадският премиер Джъстин Трюдо също ще пропусне погребението на Фидел Кастро, съобщи днес неговата канцелария, цитирана от Ройтерс, след като казаните от Трюдо топли думи за покойния кубински лидер предизвикаха критики.

По молба на премиера на церемония в памет на Кастро утре ще присъства генерал-губернаторът Дейвид Джонстън (представителят на британската кралица Елизабет Втора в Канада).

Фидел Кастро: кубинският революционер, който се опълчи на САЩ

Трюдо предизвика гневни коментари и подигравки в интернет, след като нарече Фидел Кастро "забележителен водач" и каза, че скърби за "най-дълго управлявалия президент на Куба".

Президентите на Боливия, Венецуела и Колумбия - Ево Моралес, Николас Мадуро и Хуан Мануел Сантос - ще заминат за Куба, за да участват в траурните церемонии по повод кончината на Фидел Кастро, съобщи посланикът на Куба в Боливия Бениньо Перес, цитиран от ТАСС.

На Площада на революцията в 19 часа утре ще има поклонение в памет на Команданте.

Обама: Историята ще даде оценка за ролята на Фидел Кастро

Водачът на британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин няма да участва в траурните церемонии. Вместо него за Хавана ще замине външният министър "в сянка" Емили Торнбери, предаде ТАСС, като се позова на британската информационна агенция Прес Асошиейшън.

Германия ще се представлява от бившия канцлер Герхард Шрьодер. Това бе решено от федералния президент и федералното правителство, съобщи правителствен говорител, цитиран от Франс прес. По-рано през деня говорителят на настоящия канцлер Ангела Меркел Щефен Зайберт осъди революцията на Фидел Кастро, "подложил острова и жителите му на система на политически репресии в течение на десетилетия".

Източник: БТА