Бившият главен политически стратег на Тръмп Стивън Банън
Бившият главен политически стратег на Тръмп Стивън Банън / netinfo
Бившият главен стратег на Белия дом Стив Банън нарече "непатриотична" и "изменническа" срещата от юни 2016 г. на група руснаци със сина на Доналд Тръмп и с водещи представители на предизборната кампания на баща му, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Тези квалификации са направени в нова книга, която предстои да бъде публикувана. Откъси от нея вече станаха достояние на медиите.

През август Банън напусна поста на главен стратег на Белия дом 

В книгата Банън изразява изумление от срещата, състояла се в Тръмп тауър в Ню Йорк. На нея е присъствала руската адвокатка Наталия Веселницкая, за която се твърди, че е предлагала компрометиращи сведения за кандидат-президента на Демократическата партия Хилари Клинтън.

В срещата, уредена от сина на Тръмп, Доналд Тръмп-младши, присъствали още зетят на Тръмп, Джаред Къшнър, и Пол Манафорт, оглавявал по онова време предизборния щаб на кандидата на републиканците, спечелил президентските избори през ноември. Срещата е обект на федералното разследване за потенциална руска намеса в предизборната кампания в САЩ и за връзки на хора от екипа на Тръмп с Русия.

"Три от най-важните момчета от кампанията на Тръмп решиха, че е добра идея да се срещнат с чуждо правителство в Тръмп тауър, в конферентната зала на 25-ия етаж, без присъствието на адвокати. Те нямаха никакви адвокати там", казва Банън в откъси от книгата.

Бившият главен стратег на Белия дом готов "да тръгне на война" за Тръмп

"Дори ако си мислите, че това не е предателство, че това не е антипатриотично или не е глупост, а аз мисля, че става дума точно за това, вие трябваше да повикате веднага ФБР", коментира Банън.

Книгата е написана от Майкъл Улф и е озаглавена "Огън и жупел: В Белия дом на Тръмп". Премиерата й ще е другата седмица във вторник.

Книгата е написана въз основа на над 200 интервюта с Тръмп, с висши представители на Белия дом и други хора. Авторът е редактор в списание "Холивуд рипортър".

Засега нито Белият дом, нито Банън са коментирали информациите на агенциите за откъсите от книгата.

През октомври Манафорт се предаде на ФБР, обвиниха го в заговор 

Банън бе ръководител на кампанията на Тръмп в месеците преди неговото избиране за президент. Той обаче зае този пост след срещата, която коментира в книгата. Когато Тръмп стана президент на САЩ, Банън стана главен стратег на Белия дом - пост, от който бе уволнен през август.

В книгата Банън казва още, че смята, че разследването за евентуален сговор между хора от кампанията на Тръмп и Русия ще се фокусира върху прането на пари.

Колко струва досега разследването за руска намеса в американските избори?

Четирима човека от екипа на президента на САЩ са разследвани по този случай. Сред тях е Пол Манафорт, на когото бяха повдигнати обвинения на 30 октомври миналата година.

Доналд Тръмп-младши бе разпитан при закрити врата в Конгреса за срещата с руската адвокатка.
БТА