/ istock
Бангладеш обяви, че от сряда ще затвори за неопределено време всички държавни и частни университети, след като тази седмица протестите на студенти срещу квотната система за работа в държавната администрация доведоха до шест смъртни случая, а десетки бяха ранени, пише Reuters.

От седмици южноазиатската държава е разтърсвана от протести срещу квотите за работа в публичния сектор, които включват 30 % резервация за членове на семействата на борците за свобода от войната за независимост от Пакистан през 1971 г. Това предизвика гняв сред студентите, които са изправени пред високо ниво на младежка безработица, като близо 32 млн. млади бангладешци не работят и не учат от общо 170 млн. души население.

Демонстрациите се засилиха, след като министър-председателят Шейх Хасина отказа да изпълни исканията на протестиращите, позовавайки се на текущи съдебни процедури, и нарече онези, които се противопоставят на квотите, „разакар“ - термин, използван за онези, за които се твърди, че са сътрудничили на пакистанската армия по време на войната през 1971 г.

Протестите прераснаха в насилие тази седмица, когато хиляди протестиращи срещу квотите се сблъскаха с членове на студентското крило на управляващата партия „Лига Авами“ в цялата страна. Полицията използва гумени куршуми и сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите.

Шестима души, сред които най-малко трима студенти, бяха убити по време на сблъсъците във вторник, съобщи полицията.

„Спешно призоваваме правителството на Бангладеш незабавно да гарантира безопасността на всички мирни протестиращи и правилното лечение на всички ранени“, заяви Амнести интернешънъл в публикация на Х.
Властите са разположили полиция за борба с безредиците, заедно с паравоенните сили на Гранична охрана Бангладеш, в университетските кампуси в цялата страна, за да поддържат реда и законността.

Късно във вторник Комисията за университетски субсидии нареди всички университети да бъдат затворени и инструктира студентите да напуснат незабавно помещенията от съображения за сигурност. Гимназиите, колежите и другите учебни заведения също бяха затворени.

Нахид Ислам, координатор на протестите срещу квотите, заяви, че в сряда студентите ще проведат шествия с ковчези в знак на солидарност с тези, които са загубили живота си.

„Мнозина са напуснали общежитията от страх заради нападенията на кадри на Студентската лига (студентското крило на управляващата партия)“, казва студентка от университета в Дака, която помоли да не бъде назовавана от страх от репресии.

„Все пак много студенти остават, особено в мъжките общежития. Тези от нас, които в момента са в общежитията, няма да ги напуснат лесно.“

Около полунощ във вторник полицията нахлу в централата на основната опозиционна партия - Бангладешката националистическа партия (БНП) - в Дака и арестува седем активисти, включително бивш лидер на студентското ѝ крило.

Харун Ор Рашид, началник на детективския отдел на полицията, заяви, че по време на обиска, извършен след подпалването на автобус в близост до офиса на БНП, са открити 100 самоделни бомби и няколко бутилки с бензин.

Рухул Кабир Ризви, старши съвместен секретар на БНП, осъди обиска и заяви, че правителството е подхвърлило намерените предмети, за да дискредитира протестите срещу квотите.

Протестите са първото сериозно предизвикателство за правителството на Хасина, откакто тя си осигури четвърти пореден мандат през януари на избори, бойкотирани от БНП.

Експертите обясняват вълненията със стагнацията на работните места в частния сектор, което прави все по-желани работните места в държавната администрация, предлагащи редовно увеличение на заплатите и други привилегии.

Понастоящем 56% от държавните работни места в Бангладеш са запазени по различни квоти, включително 10% за жени, 10% за хора от слаборазвити райони, 5% за коренни общности и 1% за хора с увреждания.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Reuters