/ iStock/Getty images
Най-малко 43 души са загинали, а десетки са ранени, след като пожар избухна в седеметажна сграда в престижен квартал в столицата на Бангладеш Дака, съобщиха здравните власти.

"До момента 43 души са загинали от пожара", заяви пред АФП министърът на здравеопазването на Бангладеш Саманта Лал Сен, след като посети болницата на медицинския колеж в Дака и съседната болница за изгаряния.

Сен заяви, че най-малко 40 ранени се лекуват в главната болница за изгаряния в града.

Служителят на пожарната Мохамад Шихаб заяви, че пожарът е възникнал в популярен ресторант "Бирияни" на улица "Бейли Роуд" в Дака в 21:50 ч. местно време в четвъртък (15:50 GMT) и бързо се е разпространил на горните етажи, като е хванал в капан десетки хора.

По думите му пожарникарите са овладели пожара за два часа.

Те са спасили 75 души, се казва в изявление на противопожарната служба.

В сградата на "Бейли Роуд" се помещават предимно ресторанти, както и няколко магазина за луксозни дрехи и мобилни телефони.

"Бяхме на шестия етаж, когато за първи път видяхме дим да се втурва през стълбището. Много хора се втурнаха нагоре. Използвахме водопроводна тръба, за да се спуснем по сградата. Някои от нас бяха ранени, защото скочиха от горния етаж", разказва управител на ресторант на име Сохел.

Други били хванати в капан на покрива и викали за помощ.

"Алхамдулиллах. Изпращаме надолу всички жени и деца, включително съпругата ми и децата. Всички мъже сме на покрива. Пожарната служба стои до нас. Петдесет души все още не са слезли", пише Камрузаман Маджумдар, професор по екология, в публикация във Facebook. По-късно той е спасен благополучно.

Пожарите в жилищни сгради и фабрични комплекси са често срещани в Бангладеш поради небрежното прилагане на правилата за безопасност.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
БГНЕС