/ Gulliver/Getty Images
Президентът на САЩ Джо Байдън ще проведе в петък онлайн среща с лидерите на Япония, Индия и Австралия, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.

Това е първата среща на върха на групата страни като част от усилията им да балансират разрастващата се военна и икономическа мощ на Китай.

По думите на говорителката на Белия дом Джен Саки, консултациите на "карето" държави са показателни за значението, което Байдън отдава на съюзниците на САЩ в Тихия и Индийския океан.

Да си тръгне или да остане? Байдън се опитва да рестартира мирния процес в Афганистан

Тя каза, че очаква четиримата лидери да обсъдят широк кръг въпроси сред които "заплахата от коронавируса, икономическото сътрудничество и разбира се климатичните промени".

Външното министерство на Индия съобщи, че лидерите ще се занимаят с "регионални и глобални въпроси от общ интерес и ще обменят възгледи по практически сфери на сътрудничество с оглед запазването на свободен, отворен и всеобхватен Индийско-Тихоокеанския регион".

Ведомството добави, че сред темите за срещата на върха ще бъдат каналите за доставки, технологичните разработки, сигурността на мореплаването и климатичните промени. 
БТА