/ БГНЕС
Президентът на САЩ Джо Байдън обяви категорично, че е взел решение какви да бъдат ответните действия на атаката с дронове, при която трима американски войници бяха убити в Йордания, предаде Ройтерс и отбеляза още, че изявлението на американския държавен глава е в контекста на преценката му как да възпре нападенията над военните части на САЩ от страна на проиранските въоръжени групировки в Близкия изток, без да предизвика разрастване на конфликта.

Говорейки пред медиите на излизане от Белия дом, преди да отлети за предизборна проява в щата Флорида, Байдън (претендент за номинацията за кандидат-президент на Демократическата партия) не уточни какво точно е решението му, взето след консултации с негови високопоставени съветници.

Американският президент каза, че САЩ нямат нужда от по-широк военен конфликт в Близкия изток. Ройтерс посочва, че на базата на преценяваните от Байдън възможности, ответни удари ще има, но не е ясно кога.

БГНЕС

"Много е възможно да видим степенуван отговор, не еднократно действие, а потенциално много действия", заяви от своя страна и говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби, който придружава президента на САЩ до Флорида за предизборна проява там.

Говорителят добави, че Байдън ще посети военната база "Дувър", за да присъства на връщането на тленните останки на тримата загинали при нападението в Йордания американски военнослужещи. Президентът е взел това решение, след като се е срещнал с членове на семействата им, отбеляза Кърби.

Освен че загинаха трима, още 34 американски военнослужещи бяха ранени при атаката с дронове, извършена от проирански въоръжени групировки срещу американски военни части в североизточна Йордания, в близост до границата със Сирия, уточниха американски представители в неделя.

БГНЕС

Иво Тасев/БТА