/ / iStock/Getty Images
В последния ден от обиколката си в Европа американският президент Джо Байдън днес се опита да увери Полша, че САЩ ще я защитават от всякакви атаки от страна на Русия и призна, че съюзническата държава от НАТО е понесла тежестта на бежанската криза от войната в съседна Украйна, предаде Асошиейтед прес.

"Вашата свобода е и наша свобода", каза Байдън на полския президент Анджей Дуда.

В президентския дворец във Варшава двамата лидери разговаряха за тяхното взаимно уважение и споделени цели за слагане на край на руската инвазия в Украйна.

"Макар времената да са много трудни, днес полско-американските отношения процъфтяват", каза Дуда.

Байдън хапна пица с US военнослужещите, дислоцирани в Полша (СНИМКИ/ВИДЕО)

Повече от 3,7 милиона души избягаха от Украйна от началото на войната, а 2 милиона от тях сега са в Полша. По-рано тази седмица САЩ обявиха, че ще приемат 100 000 бежанци, а Байдън каза на Дуда, че разбира, че Полша "е поела значителна отговорност, която трябва да е отговорност на НАТО като цяло".

Американският президент също така каза на своя полски колега Анджей Дуда, че смята Член 5 от Устава на НАТО, който гарантира взаимна помощ за отбраната на страните членки на организацията, за "свещено задължение". "Уверен съм, че Владимир Путин е разчитал да раздели НАТО", каза Байдън за руския президент и добави: "Той обаче не можа да го направи. Всички останахме единни".

Полша иска да работи в тясно сътрудничество със САЩ в рамките на плановете си да построи атомна електроцентрала, каза президентът Анджей Дуда, цитиран от ДПА.

"Смятам, че заедно с американски компании и със силното покровителство на Белия дом можем да реализираме подобна програма в близко бъдеще, защото Полша спешно се нуждае от нея", каза Дуда след срещата си с Байдън.

Полша се нуждае от построени от САЩ атомни електроцентрали, за да изпълни климатичните си цели и да осигури съвременни източници на енергия, каза Дуда.

Американският президент нарече руския президент Путин "касапин" по време на среща с украински бежанци във Варшава, предаде Франс прес.

Попитан "какво мисли за Владимир Путин, предвид това, което е причинил на тези хора", Байдън отговори с една фраза: "Той е касапин". Американският президент направи този коментар по време на срещата с бежанците, предавана на живо от няколко телевизии от националния стадион във Варшава.
БТА