Атентата в Пакистан, 14 души загинаха
Атентата в Пакистан, 14 души загинаха / снимкa: БГНЕС

Мощен взрив отне живота на най-малко 14 души и нанесе сериозни щети на сградата на пакистанската Федерална разузнавателна агенция в Лахор, съобщи Асошиейтед прес. Над 70 души са ранени. Властите очакват броят на жертвите да продължи да нараства, тъй като някои от пострадалите са в изключително тежко състояние.

Атаката е самоубийствен атентат с кола бомба. Нападателят камикадзе се опитал да влезе с управлявания от него автомобил на територията на строго охраняван полицейски участък, където е базирано следственото управление към местната полиция. След като не бил пропуснат от охраната, той активирал бомбата. Ударната вълна разрушила напълно сградата на следственото управление и нанесла сериозни щети на околните постройки.

Пакистанските правоохранителни органи са убедени, че атентатът е дело на местните талибани в отмъщение за водената от властите антитерористична операция в граничещия с Афганистан племенен район Южен Вазиристан, пише БТА.

Това е най-голямото нападение в Пакистан от няколко седмици, посочва Асошиейтед прес.

Франс прес отбелязва, че страната става арена на вълна от кървави атентати, извършвани от талибаните, при които през последните две години и половина бяха убити над 3 хиляди души.