/ iStock/Getty Images
Космическата разходка се предава на живо на сайта на НАСА
Американските астронавти Майкъл Хопкинс и Виктор Глоувър излязоха в открития Космос от борда на Международната космическа станция /МКС/ за провеждане на работи, свързани с монтирането на научно оборудване, предаде ТАСС.

Космическата разходка се предава на живо на сайта на НАСА. Излизането на астронавтите в открития Космос започна около 14:00 часа българско време в момента на превключването на техните скафандри на автономно захранване. Хопкинс и Глоувър имат на разположение около шест часа, за да изпълнят поставените им задачи.
Планирано е те да установят на външната повърхност на европейския лабораторен модул "Колумб" устройство за предаване на данни, а също така и полагането на кабел. Това е необходимо за подготовката за работа на външната платформа на лабораторния модул. На нея се очаква да бъде монтирано научно оборудване.

Според работния план астронавтите трябва да подготвят за бъдеща модернизация и редица елементи на батериите. Следващото излизане в открития Космос на Хопкинс и Глоувър е предвидено за 1 февруари.
БТА