Арестуваха турски адвокат, нарекъл Ердоган фашист
Арестуваха турски адвокат, нарекъл Ердоган фашист / БГНЕС

Полицията арестува турския адвокат Умут Кълъч заради обида към президента Реджеп Тайип Ердоган. По време на интервю за назначаването му за съдия Кълъч казал: "Вие няма да ми позволите да стана съдия. Вие сте хората на фашиста Ердоган", съобщава в. "Хюриет".

След първото интервю Кълъч не бил допуснат да стане съдия. След второто, на което изрекъл обидата срещу президента, съдиите от комисията написали писмо за инцидента, поради което Кълъч бил задържан от полицията на 21 април. По-късно той бил арестуван и изпратен в затвора.

Група юристи от адвокатската колегия в Анкара, които посетили Кълъч в затвора, заявиха, че ще обжалват ареста.

Десетки хора в Турция са преследвани по съдебен път за "обиди" срещу Ердоган, откакто той беше избран за президент през август 2014 година. В списъка са журналисти, тийнейджъри, певец и дори бивша Мис Турция. Повечето от заподозрените са освободени в очакване на съдебни процеси.

Карикатуристите Бахадир Барутер и Йозер Айдоган обаче бяха осъдени на 11 месеца затвор през март за сатира, в която бил включен скрит жест, "оскърбяващ" Ердоган. По-късно съдиите замениха затвора с глоба от 7000 лири (2700 долара) за всеки.

Източник: БГНЕС