/ iStock/Getty Images
В акция срещу инакомислието
Саудитска Арабия предприе нова вълна от арести на журналисти и активисти в рамките на акция срещу инакомислието, съобщи правозащитна организация, цитирана от ДПА.

Базираната във Великобритания саудитска правозащитна организация ALQST съобщи, че са извършени най-малко девет ареста между 16 и 21 ноември в градовете Рияд, Медина, Абха, Хаил и Джеда.

Саудитска Арабия обяви феминизма, атеизма и хомосексуалността за екстремизъм



Според сведенията представители на властите са нахълтали в домовете на активистите и са иззели мобилните им телефони. Сред задържаните са Бадер ар Рашид, Сюлейман ан Насър, Уаад ал Мухая, Мусаб Фуад, Абдулмаджид ал Булуи, Абдулазис ал Хаис и Абдулрахман аш Шехри, заедно с активиста и блогър Фуад ал Фархан, съобщи организацията. Правозащитната група допълни, че писателката Зана аш Шахри също е била арестувана. Възможно е да има и други арестувани, за които все още няма потвърждение.

Саудитска Арабия наема инфлуенсъри, за да привличат туристи


Властите на Саудитска Арабия не пожелаха да коментират информацията.

В послание в Twitter "Амнести интернешънъл" порица арестите на интелектуалци и писатели, и призова за незабавното им освобождаване, или в противен случай за предявяването им на официални обвинения, за да получат право да се свържат с адвокат и със семействата си.
БТА