Арабски шейх помилва българин
Арабски шейх помилва българин / netinfo

Вицепрезидентът и министър-председател на Обединените арабски емирства шейх Мохаммед Бин Рашид ал Мактум е подписал амнистия за българския гражданин Георги Буков, който е излежавал присъда в дубайски затвор. През месец април тази година Буков е шофирал в нетрезво състояние и е блъснал смъртоносно британски гражданин. В резултат на това, българинът е бил осъден на четири месеца затвор и около 50 хиляди евро кръвнина за роднините на починалия британец.

Буков е излежал своята присъда oще през август. Според законите на Обединените арабски емирства обаче затворникът не може да бъде освободен докато той или неговото семейство не изплатят кръвнината.

След молба на Милен Керемедчиев, консул на България в Обединените арабски емирства обаче лично шейх Мохаммед е подписал амнистия за българския гражданин и е заплатил от личните си средства дължимите 200 хиляди дирхама.

Според Керемедчиев, това е бил върховен акт на милосърдие, характерно за свещения за характерния месец за мюсюлманите Разан.

“Обърнахме се лично към шейх Мохаммед с молба за разбиране, защото господин Буков произхожда от бедно семейство, което няма възможност да плати тази висока глоба”, каза консулът.

Българското консулство е останало приятно изненадано от новината за амнистията на затворника, чийто най-големи надежди са били свързани с намаляване на глобата.

Това е поредният случай на амнистия за български затворници в Обединените арабски емирства. По данни на генералното ни консулство преди 12 месеца, 11 наши сънародници са излежавали присъди в Обединените арабски емирства, като техният брой към днешна дата е сведен до трима души.