Антониу Гутериш
Антониу Гутериш / БГНЕС
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова американските власти да бъдат сдържани към протестиращите и заяви, че твърденията за полицейско насилие трябва да бъдат разследвани, заяви говорителят му в понеделник, цитиран от АФП.

Протестите трябва да останат мирни, докато "властите трябва да проявяват сдържаност в реакцията си към демонстрантите в САЩ, както и във всяка друга държава по света", смята Гутериш, според говорителя Стефан Духарич.

Иран призова Вашингтон да спре насилието срещу собствения си народ

"Видяхме през последните дни случаи на полицейско насилие", каза Духарич пред репортери в ООН в Ню Йорк, където всяка вечер от сряда се провеждат протести заради смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд в ръцете на полицията миналата седмица в Минеаполис.

"Всички случаи трябва да бъдат разследвани. Полицейските сили по света трябва да преминат към подходящо обучение по правата на човека", каза той пред репортери.

Протестите в САЩ ескалират (ВИДЕО)

"Необходимо е също така да има инвестиция в социална и психологическа подкрепа за полицията, за да могат те да си вършат правилно работата по отношение на защитата на общността." Духарич заяви още, че генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е загрижен за полицейските атаки срещу журналисти по време на протестите, които засегнаха десетки градове в САЩ, като в много случаи се ескалираха до насилие и в резултат на това бяха извършени палежи и грабежи. "Когато се атакуват журналисти, се атакуват общества. Никоя демокрация не може да функционира без свобода на печата", каза говорителят.
БТА