Вълната демонстрации бяха провокирана от смъртта на Джордж Флойд, който почина след полицейски арест
Не стихват протестите и безредиците в Съединените щати. За шеста поредна вечер хиляди излязоха по улиците на големи и малки градове, за да изразят гнева си. Вечерен час е въведен в над 40 града. До бунтовете се стигна след смъртта на чернокож американец при полицейски арест в Минеаполис, предаде NOVA.

Наложените от властите вечерни часове в десетки градове на Съединените щати не попречиха на хиляди да протестират за поредна вечер след смъртта на Джордж Флойд в Минеаполис. Няколко стотин души се събраха пред Белия дом във Вашингтон. Демонстранти започнаха да хвърлят бутилки с вода срещу силите на реда, а те отговориха със сълзотворен газ.

Удължиха полицейския час във Вашингтон след поредна нощ на размирици

Подпалени бяха паркирани наблизо автомобили. Ожесточени сблъсъци между демонстранти и силите на реда избухнаха и в други части на американската столица. „Подкрепяме тези, които са били съборени, тези, които не могат да се изправят повече, защото вече нямат глас”, сподели протестираща в Калифорния.

„Ние заслужаваме справедливост. И то не само заради това, което се случи с Джордж Флойд в Минеаполис, но и за всичко, което се случва с чернокожите мъже и жени в страната ни”, коментира Уилям Калоуей.
 

Камион цистерна се вряза в демонстранти на междущатска магистрала в Минеаполис. За щастие няма пострадали при инцидента. Шофьорът на камиона е бил бит от протестиращите и е настанен в болница, но без опасност за живота. Не липсваха и трогателни сцени на съпричастност с протестиращите от страна на полицаи.
 
NOVA