/ БГНЕС
Германската полиция арестува жена, обвинена, че е ръководител на крайнодясно анти-локдаун група, която планирала да отвлече министъра на здравеопазването.

Заговорът беше разкрит по-рано тази година, когато полицията арестува четирима мъже, обвинени в "подготовка на нападения с експлозиви и други актове на насилие", както и в заговор за отвличане на здравния министър Карл Лаутербах.

Германия определи правилата за борба с коронавируса за есента и зимата

Сега следователите са арестували пети заподозрян, назован като Елизабет Р. Смята се, че е отговаряла за планирането на операцията, съобщиха от прокуратурата.

Тя е обвинена, че се е присъединила към екстремистка група, която отхвърля демократичните институции на Германия и се противопоставя категорично на мерките против COVID-19 на правителството.

Основната цел на групата е била "предизвикване на условия, подобни на гражданска война, в Германия и по този начин в крайна сметка да се стигне до сваляне на федералното правителство и парламентарната демокрация", заявиха прокурорите.

Германия обяви нови COVID мерки за есента и зимата

Твърди се, че групата е възнамерявала да постигне тази цел, като унищожи енергийни съоръжения, за да предизвика прекъсване на електрозахранването в цялата страна, предаде АФП.

Освен това Лаутербах "е трябвало да бъде отвлечен, като при необходимост бъдат убити охранителите му", твърдят прокурорите.
БГНЕС