Френският кандидат-президентът центрист Еманюел Макрон
Френският кандидат-президентът центрист Еманюел Макрон / БГНЕС, архив
Центристът Еманюел Макрон ще победи крайнодясната Марин льо Пен на първия тур от президентските избори във Франция, преди да я победи и на балотажа. Това сочат резултатите от анкета на американската маркетингова компания "Харис интерактив", огласени днес и цитирани от Ройтерс.

Според проучването Макрон ще вземе 26 на сто от гласовете на 23 април, следван от Льо Пен с 25 процента. Докато резултатът на Льо Пен е същият като в анкетата отпреди две седмици, показателят на Макрон се е увеличил с шест пункта. През този период Макрон оповести своята предизборна програма, а ветеранът центрист Франсоа Байру му даде подкрепата си.

Масов митинг в Париж заради Франсоа Фийон (ВИДЕО/СНИМКИ)

Френският кандидат-президентът центрист Еманюел Макрон
БГНЕС, архив

Експертите на "Харис интерактив" установяват, че консервативният кандидат Франсоа Фийон ще отпадне на първия тур с резултат от едва 20 процента, с един пункт по-малко отпреди две седмици. На балотажа Еманюел Макрон ще победи Марин льо Пен с 65 на 35 на сто.

Оланд: Моят последен дълг е да предотвратя победата на Марин льо Пен

Социологическото проучване по поръчка на френската национална телевизия е извършено на 6-8 март сред 4932-ама респонденти.

Еманюел Макрон и съпругата му
БГНЕС, архив

БТА