Европейският парламент гласува днес да лиши от нейния депутатски имунитет лидерката на крайнодясната френска партия „Национален фронт“ Марин льо Пен. Тя е обвинена в „пропаганда на екстремизъм и насилие“ заради това, че споделя в Туитър снимка на бойци от „Ислямска държава“, които екзекутират заложник.

Френски съд потвърди присъда срещу Жан-Мари льо Пен

Решението е било взето с „голямо мнозинство“, заяви изпълняващият длъжността председател на парламента Димитрос Пападимулос. Делото за свалянето на имунитета на Льо Пен е за публикация отпреди повече от година. Въпреки това историята се върна в полезрението на обществеността покрай кандидатурата й за президент във Франция. Според социологически проучвания тя ще спечели надпреварата на първи тур, но ще загуби от опонента си на втори.

Льо Пен: Време е да се приключи с ЕС

Льо Пен публикува снимката през декември 2015 г., след като френския журналист Жан-Жак Бурден написа статия, в която прави паралел между нейната партия и терористичната групировка. След последвали критики в медиите тя изтри своята публикация, но въпреки това разследването срещу нея за терористична пропаганда продължи.

След свалянето на европейския й имунитет нея я заплашва присъда от три години затвор или глоба от 75 000 евро.
БГНЕС