/ Guliver/Getty Images
Основателят на партията "Национален фронт" Жан-Мари Льо Пен трябва да плати глоба от 30 000 евро заради обидни изказвания за газовите камери от време на Втората световна война.

Това реши Апелативния съд на Париж. Той потвърди решението на съда от първа инстанция, взето през 2015 г. Жан-Мари льо Пен е признат за виновен "заради оспорване на престъпление срещу човечеството".

Обвиниха бащата на Марин льо Пен в предизвикване на омраза

Освен глобата съдът постанови да се публикува присъдата в три централни вестника. Освен това 88-годишният политик ще трябва да плати 10 000 евро компенсации за ишците, които са три правозащитни организации.

Жан-Мари льо Пен призова за обезглавяване на терористи

Спорните изказвания на Льо Пен, че газовите камери на нацистите са били "само подробност" от голямата история на Втората световна война прозвучаха още през 1987 г. Оттогава той два пъти е бил глобяван заради тези си думи. В интервю отпреди две години политикът заяви, че изобщо не съжалява за казаното.

Жан-Мари льо Пен на съд заради изказванията си за газовите камери

Неговата дъщеря Марин льо Пен в момента е кандидат президент като лидер на партията. Според допитвания тя ще спечели на първия тур, но ще загуби балотажа. Президентските избори във Франция са на 23 април и 7 май.
БГНЕС