Анкара се въздържа от голяма операция срещу Северен Ирак
Анкара се въздържа от голяма операция срещу Северен Ирак / снимка: БГНЕС

Турски военни самолети и сухопътни части са атакували кюрдски бунтовници на иракска територия тази седмица, съобщиха източници от силите за сигурност, цитирани от Ройтерс. Анкара иска да се въздържи от голяма военна операция засега, за да даде шанс на дипломацията.

Турция е пренасочила допълнителни военни части към планинския район по границата с Ирак, поддържайки натиска върху Багдад да спази обещанията си за действия срещу бунтовниците от Кюрдската работническа партия /ПКК/, намерили убежище в Северен Ирак.

Източници от силите за сигурност, пожелали анонимност, потвърдиха, че в интервала между неделя и вторник вечерта турски военни самолети са летели на 20 километра навътре в Ирак, а около 300 войници са навлезли на 10 километра навътре в иракска територия.

Може да се очакват и по-нататъшни внезапни акции на "горещо преследване", въпреки че днес до този момент не е имало такива, каза военен представител. Той допълни, че при досегашните акции са били убити 34 бунтовници от ПКК и всички турски военнослужещи, участвали в операциите, са се върнали в Турция.

Същевременно Абдул Рахман Джадери, говорител на ПКК в Северен Ирак, посочи пред Ройтерс, че не е имало директни стълкновения между двете страни от сраженията в неделя, при които бяха убити 12 турски войници.

Той каза, че турските сили са обстрелвали райони в Северен Ирак, но е било съобщено за малко нови случаи на обстрел.

Говорителят посочи още, че осемте турски войници, пленени от ПКК в неделя, са в добро здравословно състояние, но не е взето решение дали те да бъдат освободени.

Багдад обеща да предприеме действия срещу бунтовниците от ПКК. Турски официален представител цитира днес иракския президент Джалал Талабани , който е казал, че Ирак може да предаде активисти от ПКК на Турция. По-рано Талабани изключваше подобни стъпки въпреки настояванията на Анкара.

Турският официален представител определи като "последен шанс" за дипломацията планираната за утре визита на иракска делегация в Анкара. По молба на Турция делегацията ще се ръководи от иракския министър на отбраната ген. Абдел Кадер Джасим и в нея ще участва иракският държавен министър, отговарящ за националната сигурност, Шируан ал Уайли.

Вашингтон и Багдад се опасяват, че голяма турска военна операция в Северен Ирак може да дестабилизира целия район. Но правителството на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган е подложено на силен обществен натиск да предприеме твърди действия, особено след смъртта на 12-те войници в неделя.

Американският държавен секретар Кондолиза Райс каза днес пред комисията по външни работи на Камарата на представителите, че е заявила в разговор с турския премиер Ердоган в неделя, че възприема изключително сериозно ситуацията.

Ние имаме списък с неща, които вярваме, че ако бъдат направени, ще помогнат за справяне със ситуацията, добави Кондолиза Райс, като спомена иракското обещание за закриване на бюрата на ПКК в Ирак.