Американският посланик в Кабул Райън Крокър напуска поста си
Американският посланик в Кабул Райън Крокър напуска поста си / Reuters

Посланикът на САЩ в Афганистан Райън Крокър потвърди, че планира това лято да напусне поста си по здравословни причини след близо година в Кабул, предаде Ройтерс.

Преди това съобщението за предстоящата оставка на Крокър бе направено от американската телевизия Си Би Ес. Вчера Ройтерс съобщи за евентуалното скорошно оттегляне от Кабул на ветерана дипломат, който въпреки че вече беше пенсионер, прие миналата година вакантния пост в Афганистан.

"Днес посланик Райън Крокър потвърди, че възнамерява да напусне поста си в средата на лятото по здравословни причини", обяви във Вашингтон говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд. Пожелали анонимност източници заявиха, че шесткратният посланик на САЩ Райън Крокър се ползва с високо доверие и в никакъв случай не е уволнен, посочва БТА.

Новината за напускането на Крокър идва ден след края на срещата на върха на НАТО в Чикаго, на която алиансът се ангажира да изтегли бойните си части от Афганистан до края на 2014 г., повече от десет години след началото на губещата популярност война.

Крокър започна сегашната си мисия в Афганистан през юли 2011 г. Свикнал с трудни задачи, той замести Карл Айкънбъри, чиито отношения с афганистанския президент Хамид Карзай бяха пословично лоши.

В миналото Крокър е бил на служба в Ирак, Пакистан, Сирия, Кувейт и Ливан. Той е поемал трудни мисии като тази в Кабул през 2002 г. за възстановяване на посолството там или в Бейрут през периода 1982-83 г., тоест след израелската инвазия и бомбените атентати срещу американското посолство и лагера на морските пехотинци в ливанската столица. През 2004 г. президентът Джордж Буш удостои Райън Крокър с най-високия ранг в дипломатическата служба на САЩ - посланик от кариерата, посочва Ройтерс.