Американска група опитала да изкара пари от либийската революция
Американска група опитала да изкара пари от либийската революция / снимка: Reuters, архив

Разнородна група от американци се опитала да изкара пари от либийската революция и на гърба на Муамар Кадафи и неговото семейство, пише в. "Ню Йорк таймс". В групата влизали експерт по тероризма от Вашингтон, ветеран от ЦРУ, служител на Републиканската партия и адвокат от Канзас сити. Белгийски инженер също твърди, че е част от нея.

Докато НАТО бомбардирало Либия през март, групата обмисляла сделка с Муамар Кадафи за 10 милиона долара, за да му предложи вариант за напускане на страната.

Един от участниците в групата бил 65-годишният Нийл Ливингстън, специалист по тероризма и консултант. Той научил, че един от синовете на Кадафи - Сейф ал Ислам, се интересува от възможностите за изгнание на семейство Кадафи. Тогава Ливингстън решил да предложи на Кадафи план в тази насока.

Ливингстън, телевизионен коментатор и журналист, се премести в щата Монтана по-рано тази година, за да се опита да спечели губернаторското място. Той твърди, че дълго време е критикувал Кадафи и е бил арестуван заради това по време на визита в Либия през 70-те години.

Ливингстън поясни, че целта на сделката, която той и останалите членове на групата щели да предложат на Кадафи, била не толкова да се спаси животът на полковника, а да се избегне кръвопролитието в Либия, като се създаде възможност за бързото извеждане на либийския управник и на неговото семейство от страната. Според плана американската група трябвало да открие най-подходящо убежище за семейство Кадафи в някоя арабска страна. Семейството щяло да получи право да отнесе със себе си част от парите си.

Американците щели да обещаят на Либия, че ще й помогнат в размразяване на милиардите долари либийски авоари, блокирани в чужбина. Групата обаче така и не могла да си издейства разрешение от американското министерство на финансите за получаване на пари от либийски източник, което означавало, че нямало как да прибере исканите 10 милиона долара хонорар от Кадафи. Ето защо планът се провалил.

Разкритията за сделката се появиха тези дни в интернет. В страница във Facebook, наречена Уикилийкс Либия, бяха качени множество документи за плана. Сред тях имало писмо от три страници, адресирано до полковник Кадафи на 17 април от друг член на американската група, белгиец на име Дирк Боргерс. В писмото той, вместо да подсказва на Кадафи начини за оттегляне от властта, предлагал на либийския диктатор лобистките услуги на така наречената Американска група за действие. Благодарение на това лобиране Кадафи щял да победи либийските бунтовници чрез изкусни маневри и да спечели подкрепата на американското правителство. В писмото Боргерс казвал, че либийският Преходен национален съвет получава все по-голям контрол върху либийските авоари зад граница. Той добавял към него и формуляр, от който става ясно, че бунтовниците са наели услугите на лобисти. Накрая Боргерс посочвал, че е време Кадафи да отвърне на удара с помощта на свои собствени лобисти във Вашингтон.

В края на писмото, под което стоели неговият подпис и подписите на останалите четирима американци, белгиецът се обръщал към Кадафи с думите "Ваши предани слуги". В писмото белгиецът хвалел пред Кадафи качествата на Ливингстън и го описвал като най-добрия американски експерт в борбата с тероризма. Разкритието е много неудобно за Ливингстън, който закри консултантската си фирма във Вашингтон през април заради кампанията си за губернатор на Монтана. Той твърди, че изобщо не е виждал въпросното писмо, адресирано от белгиеца до Кадафи, и казва, че целта на групата от четиримата американци била Кадафи и роднините му да бъдат изведени възможно най-бързо от Либия.

Друг член на американската група бил Марти Мартин, бивш служител на ЦРУ, ръководил отдела за борба с Ал Каjда в периода 2002-2004 г. Останалите членове били Нийл Алпърт, работил за Националния комитет на Републиканската партия и за произраелска лобистка група, и Рандъл Ууд, адвокат от Канзас сити, който от 80-те години насам представлявал в съда интересите на либийски представители и организации.

Белгиецът Боргерс отрече твърденията на Ливингстън, че не е знаел нищо за писмото до Кадафи, но призна, че "може би" не го е показал на останалите членове на групата.

Боргерс, който е инженер и е работил по проекти в много страни, научил от либийски представители седмица след като пратил писмото, че офертата му към Кадафи била отхвърлена. (БТА)