Американци направиха бирен амбалаж - храна за риби
Американци направиха бирен амбалаж - храна за риби / ThinkStock/Getty Images

Пивоварна във Флорида изобрети амбалаж, позволяващ да се опаковат 6 кена с бира, но материалът, от който е направен не замърсява световния океан. Той дори е ядлив за рибите и морските костенурки.

Голямата част от опаковките, използвани по света за опаковане на безалкохолни или алкохолни напитки, са направени от пластмаса и в крайна сметка попадат в океана и го замърсяват фатално за морската фауна.

Малката пивоварна "Салтуотър", която се намира в Делрей Бийч във Флорида реши да опита да допринесе за решаването на този проблем със създаването на ядивната опаковка за шест кутии.

"Вместо да убиваме животните, ние ги храним", обясни във вторник пред АФП Крис Гоув, президент и съосновател на пивоварната.

Пръстените, обвиващи шестте алуминиеви кутии, са направени от остатъците от материалите за производство на бирата - ечемик и пшеница. "Няма универсално решение на замърсяването с пластмаса", все пак отбелязва Никълъс Малиос от от природозащитната организация "Оушън консерванси".

"Да се попречи на пластмасата да влиза в природата - това трябва да е приоритет винаги", продължи той като приветства инициативата на "Салтуотър".

Над 690 морски животински вида са засегнати от замърсяването с пластмаса в океаните, припомни той. Американците консумират около 24 млн. литра бира годишно, 50% от която - в кенове, сочат данните на пивоварната "Салтуотър".

След като произвежда 500 прототипа на опаковките през април, бирената фабрика от Флорида се надява да стигне до 400 000 месечно от октомври.

Източник: БГНЕС