/ iStock/Getty Images
С тържествена церемония в австрийския парламент президентът Александър ван дер Белен положи клетва положи клетва за втори шестгодишен президентски мандат. На церемонията присъстваха и около 1000 официално поканени гости.

Парламентарната церемония беше последвана от военна, която се състоя на централния площад „Хелденплац“. Там се проведе и парад на знамената и се състоя и ритуал по почитане на паметта на загиналите австрийски военнослужещи. Хиляди хора присъстваха на церемонията. На нея присъстваха и облечени в традиционни униформи части от провинция Тирол, където е преминало детството на президента, който смята тиролската провинция дори за свой роден край.

В интервю по австрийската телевизия късно снощи Александър ван дер Белен се спря на актуални теми от вътрешната политика на страната. Държавният глава се дистанцира категорично от лидера на Австрийската партия на свободата Херберт Кикъл, който би могъл да се класира на първо място при евентуални парламентарни изори, тъй като всички социологически проучвания отреждат първо място на тази политическа сила. Лидерът й не трябва да се чувства сигурен, че в такъв случай ще получи автоматично мандат за съставяне на правителство, предупреди Ван дер Белен и добави: "Няма да се опитам с действията си  да насърчавам една антиевропейска партия, една партия, която не осъжда войната на Русия срещу Украйна“. "Президентът полага клетва не само че ще спазва конституцията, той е задължен и да действа по съвест", добави Ван дер Белен.

„Строго погледнато“ конституцията не предвижда  спечелилата най-много гласове партия да получи мандат за съставяне на правителство. Но тя предвижда президентът да определи канцлера, като посочва, че това е „изключително негово лично решение“. За това президентът няма нужда от предложение, това е „един от много, много малкото пунктове, по които федералният президент е свободен във взимането на решение“, припомни вчера Ван дер Белен.

Реакцията от страна на Херберт Кикъл не закъсня. В пост във Фейсбук той отбеляза, че явно не волята на избирателя е решаваща за съставяне на правителство, а личното своеволие на една единствена личност. По въпроса с критичните коментари на президента за Австрийската партия на свободата Кикъл коментира: „За да си морален, е достатъчно да осъдиш агресивната война на Русия срещу Украйна. Очевидно всички други агресивни войни не са проблем“, допълни Кикъл, „И към Европейския съюз трябва да сме приятелски настроени, иначе сме врагове на Европа“, каза още той.

На президентските избори през октомври миналата година Австрийската партия на свободата не подкрепи Александър ван дер Белен, както повечето от парламентарно представени партии, които се въздържаха тогава да издигнат свой кандидат и така спомогнаха за преизбирането му за втори мандат.
Цветана Делибалтова/БТА